Det sidste bidrag til fællesskabet - CARE

Det sidste bidrag til fællesskabet

Lagt på 9. april 2018 af Liv Helstrup Østergaard

Emilia van Hauen er sociolog og foredragsholder. Hun er specialiseret inden for moderne livsformer og trends i samfundet. Som ambassadør for CARE Danmark har hun blandt andet besøgt vores programland Niger. Foto: CARE Danmark

Et testamente er din sidste mulighed for at bidrage til fællesskabet, mener Emilia van Hauen. Og det kan lade sig gøre. Også selvom det kan virke svært og uoverskueligt at tage hul på.

Skal man skære helt ind til benet, er der kun to ting, der for alvor giver mening i livet,” siger forfatter og kultursociolog Emilia van Hauen.

Hun forklarer, at det er at bidrage med noget, som er meningsfyldt både for en selv og for fællesskabet. Med Emilias van Hauens egne ord handler det om, at vi har en funktion i det store kredsløb. Det andet, som for alvor betyder noget, er vores relationer:

”Vi ved det godt igennem livet, men jo ældre vi bliver, desto mere bevidst bliver vi alligevel om, at uden de andre er vi ingenting. Relationer er i virkeligheden det eneste, vi har, og familierelationer vil altid være noget særligt,” siger hun og forklarer, at netop et testamente er den sidste mulighed for at give noget tilbage:

”Vi har en forpligtelse til at gøre det så nemt og konfliktfrit for vores efterladte som overhovedet muligt. Det er en næstekærlig handling og samtidig det sidste bidrag, vi kan give til fællesskabet.”

Tag stilling til døden

Men det er langt fra nemt for alle at tage stilling til, hvad der skal ske, når man går bort. Emilia van Hauen sammenligner det med at starte en lang rejse:

”Nogle opgaver kan være svære at overskue fra starten, og der er næsten kun en måde at komme bedst igennem dem, hvis ikke man skal miste al modet fra starten af: Fokuser udelukkende på det næste skridt. Sådan er det også, når vi skal forholde os til døden. Vi skal tage et skridt ad gangen,” siger Emilia van Hauen, som også mener, at der er hjælp at hente, særligt hvis man ikke er afklaret med sin egen død.

”Jeg vil vove den påstand, at det bliver nemmere, hvis man går ind i det med professionel hjælp, for eksempel en præst, psykolog eller andre mennesker, der arbejder med sorgen. Vi ved jo alle sammen, at det, der ikke har navn og ikke bliver talt om, fylder meget. Og fylder mere end det, som bliver sagt højt. Det mister simpelthen sin magt, hvis vi taler om det.”

Det rigtige tidspunkt

Der er mange øjeblikke i livet, hvor det giver mening at skrive testamente, hvis man ikke allerede har gjort det. Det er typisk begivenheder, som ændrer den eksisterende situation som eksempelvis ved en skilsmisse. Mange venter med at tage stilling, og det er desværre helt naturligt, at vi udskyder de ting, der er svære at forholde sig til, mener Emilia van Hauen:

”Vi tager os sjældent af det, som ikke er et problem endnu, fordi vi har så travlt med at løse alt det, som allerede er problemer. Vores hverdag er så hyperkompleks, og vi skal forholde os til så utroligt mange ting hele tiden. Derfor kommer vi ofte først til behandle noget, som er kompliceret, når vi står midt i det og er nødt til at gøre det.”

Vidste du, at du kan donere en del af din arv til CARE Danmark?

Lige nu kan du få et tilskud på 5000 kr. til advokatsalær. Læs mere her

PRESSEKONTAKT

 

Ida Maria Just
Pressekonsulent
Mobil: 53 72 72 43

ijust@care.dk