Flemming Pless: Vi skal tale om døden - CARE

Flemming Pless: Vi skal tale om døden

Lagt på 9. april 2018 af Liv Helstrup Østergaard

Flemming Pless er præst i Christians Kirke på Christianshavn.

Både som præst og som familiemenneske mener Flemming Pless, at vi skal tale om døden. Fordi døden er uundgåelig, men også fordi den byder på en mulighed for at gøre en forskel for andre mennesker.

”Jeg havde en fætter, som jeg gik i skole med. En dag blev han ramt af en olietønde, der eksploderede, og han døde fire dage senere. Jeg måtte ikke komme med til hans begravelse, fordi mine forældre ville beskytte mig. Men det gjorde mig endnu mere ked af det,” fortæller Flemming Pless, som er far til tre børn og præst i Christians Kirke på Christianshavn

Han beskæftiger sig i dag jævnligt med at tale med døende. Og han mener, at vi skal tage stilling til døden, før den kommer tæt på:

”Min påstand er, at man sagtens kan tale med unge og voksne i alle aldre og sige, hvad sker der egentlig, hvis du falder død om i morgen. Ved at tale om døden, skaber vi en ring om hinanden og passer på hinanden. Og vi skal gøre det, når vi er i allerbedst humør og allermest raske,” siger Flemming Pless.

Døden sætter ramme om livet

Ulig de fleste mennesker er døden en del af Flemming Pless’ arbejde. Og det er hans erfaring som præst, at mange gerne vide, om de har gjort en forskel i deres liv.

”Når vi kommer hen sidst i livet, handler det om, hvad vi kan sige om os selv. Man vil gerne ligge der i sit sidste øjeblik og tænke, at man har gjort en forskel. Det handler om, at vi i vores etik igennem livet tænker

på, hvordan vi gerne vil huskes, og hvordan vi gerne vil huske os selv,” siger Flemming Pless.

”Ved at donere en del af din arv til et godt formål er det netop det billede af sig selv, man styrker. Det er en omsorg for sin næste, som rækker længere end ens død. Din død er begyndelsen til en hjælpeindsats for mennesker, som har det svært,” siger han.

Hvem vil man donere til

Man kan støtte mange forskellige velgørende organisationer med sin arv. Blandt andet både sundhedsorganisationer, naturorganisationer og humanitære hjælpeorganisationer. Flemming Pless er dog ikke i tvivl om, at han med sin arv ville støtte de samme sager, som han har gjort, mens han er i live:

”Jeg er ambassadør for CARE Danmark, fordi organisationen arbejder med det lange seje træk. Jeg tror ikke, jeg ville donere til noget kortsigtet. For mig skal det være noget, som har en længere karakter og en varighed over sig,” siger Flemming Pless.

Han råder alle til i god tid at tage snakken med deres familie om, hvad der skal ske, når de går bort.

”Jeg ved godt, at jeg som præst er i stand til at spørge folk om hvad som helst. Men mit udgangspunkt er, at hvis man forholder sig naturligt til det menneske, der står over for en, så får man også en naturlig reaktion. Derfor oplever jeg ikke, at det er svært at snakke om døden,” siger Flemming Pless.

Vidste du, at du kan donere en del af din arv til CARE Danmark?

Lige nu kan du få et tilskud på 5000 kr. til advokatsalær. Læs mere her

PRESSEKONTAKT

 

Ida Maria Just
Pressekonsulent
Mobil: 53 72 72 43

ijust@care.dk