Finanslov slagter langsigtet udvikling - CARE

Finanslov slagter langsigtet udvikling

Lagt på 20. november 2015 af Mads Pedersen

12047123_10152981881946370_5361567889169681789_n

Det kommer især til at gå hårdt ud over den langsigtede udviklingsbistand, når den største besparelse i nyere tid rammer med Finanslov 2016. Det sender reelt udviklingsbistanden ned på 0,5 %, mener Niels Tofte, generalsekretær i CARE Danmark.

Udviklingsbistanden står med Finanslov 2016 over for de største besparelser i nyere tid. Det sender reelt den danske udviklingsbistand ned på 0,5 procent af bruttonationalproduktet (BNI).

’Det er en sort dag for det gode og anerkendte udviklingsarbejde, danske organisationer som CARE Danmark udfører i verdens fattigste lande,’ siger Niels Tofte, generalsekretær i CARE Danmark.

Med de planlagte besparelser ender Danmarks udviklingsbistand ifølge regeringen på 0,71 procent af BNI, hvilket kun lige akkurat holder Danmark oppe over grænsen for FN’s minimumsanbefaling.

’Men hvad mange ikke lige tænker over er, at langt over en fjerdedel af midlerne går til at modtage flygtninge i Danmark. Det betyder, at den danske udviklingsbistand ligger helt nede på 0,5 procent af BNI. Det er bekymrende langt under FN’s minimumsniveau,’ siger Niels Tofte og tilføjer:

’Danmark lever ikke længere op til sine internationale forpligtelser.’

Finanslov vender ryggen til de allerfattigste
Besparelserne vender især ryggen til det langsigtede udviklingsarbejde, som ellers adresserer de centrale problemer i udviklingslandene.

’Det undergraver desværre det lange tunge træk i udviklingsarbejdet, som CARE Danmark og andre danske organisationer har arbejdet for de sidste mange år. Vi skal nu ud og lukke nogle af vores projekter, der er med til at løfte folk ud af fattigdom og forhindre fremtidens flygtningestrømme,’ siger Niels Tofte.

Ingen bekymring blandt finanslovsparter
Udenrigsminister Kristian Jensen er ikke bekymret over de voldsomme besparelser i udviklingsbistanden, som især rammer det langsigtede udviklingsarbejde:

’Danmark er ét ud af kun fem lande i hele verden, der lever op til FN´s målsætning om at give 0,7 procent af BNI i udviklingsbistand. Derfor har vi som danskere intet at skamme os over, i forhold til den bistand vi giver,’ sagde udenrigsminister Kristian Jensen (V) i oktober til DJØF-bladet.

De Konservative jublede i går over finansloven, selv om formand, Søren Pape, tidligere har afvist at partiet ville lægge stemmer til så voldsomme besparelser i udviklingsbistanden:

”Jeg kan ikke forestille mig, vi får en u-landsbistand på 0,7 procent af BNI. Det kan godt ske, men ikke i en finanslov, hvor vi deltager,’ har Søren Pape tidligere udtalt.

PRESSEKONTAKT

 

Ida Maria Just
Pressekonsulent
Mobil: 53 72 72 43

ijust@care.dk