Danmarks Indsamling hjælper børn uden hjem - CARE

Danmarks Indsamling hjælper børn uden hjem

Lagt på 2. januar 2018 af Liv Helstrup Østergaard

16-årige Mary Akujo bor i dag sammen med sine to brødre i en flygtningelejr i det nordlige Uganda.
Foto: Jakob Dall

Fakta om CAREs projekt i Uganda:

  • Over en million sydsudanesere er flygtet til Uganda.
  • 86 procent af flygtningene er kvinder og børn.
  • Projektet indebærer bla. huse til 330 kvinder og børn.
  • Projektet uddanner et sikkerhedsteam, der patruljerer i lejren for at skabe sikkerhed og mindske kønsbaseret vold og overfald.


STØT CARES ARBEJDE

Send en SMS med teksten “CARE” til 1414, så støtter du CAREs arbejde med 150 kroner.

Om Danmarks Indsamling:

Danmarks Indsamling er en fælles indsamling til fordel for udviklingslandene i Afrika, Asien og Latinamerika, som DR og 12 af Danmarks største humanitære organisationer står bag. Organisationerne arbejder for at hjælpe landene ud af fattigdom, hjælpe de mest udsatte mennesker til en fremtid og fremme FNs udviklingsmål.

I 2018 er det 12. gang, Danmarks Indsamling afholdes. Indsamlingen løber fra 1. januar og kulminerer med et tv-show på DR1 den 3. februar 2018.

Siden Danmarks Indsamling blev afholdt første gang i februar 2007, har danskerne bidraget med mere end 957 millioner kroner, der har hjulpet mere end syv millioner mennesker til en bedre tilværelse og en fremtid. I 2017 samlede danskerne 90 millioner kroner ind.

Igen i år går de 12 største danske humanitære organisationer sammen om Danmarks Indsamling, hvor de sammen med danskerne samler penge ind til at hjælpe mennesker i nogle af verdens fattigste lande.

Danmarks Indsamling varer hele januar måned og kulminerer i et stort tv-show lørdag den 3. februar i Aarhus og København med Christian Degn og Lise Rønne som værter.

Årets tema for indsamlingen er “Børn uden hjem”. Millioner af verdens børn har ikke noget hjem. De præcise tal kendes ikke, men FN vurderer, at op mod 150 millioner børn lever på gaden.

Dertil kommer de millioner af børn, der er på flugt, er fordrevne fra deres hjem, bor i flygtningelejre, og børn der bor i hjem, der ikke er værd at bo i. Alt for mange børn kæmper hver dag for at overleve det liv, hvor de alt for tidligt er tvunget til at blive voksne.

CARE hjælper børn på flugt fra Sydsudan
Med pengene fra indsamlingen vil CARE Danmark give børn og kvinder på flugt fra krigen i Sydsudan et trygt og sikkert hjem.

16-årige Mary Akujo er en af mange børn fra Sydsudan, der allerede har fået hjælp fra CARE.

For et år siden mistede Mary næsten alt på bare en nat, da hendes landsby i Sydsudan blev angrebet af bevæbnede mænd.

Marys far forsvandt for mange år siden, så da mændene dén nat slog hendes mor ihjel, blev hun og hendes to yngre brødre med ét forældreløse.

I håb om at redde sine børnebørn fra krigen, overtalte Marys bedstemor en flok kvinder til at tage de tre søskende med på deres flugt til Uganda. Men turen viste sig at være farefuld, og den dengang 15-årige Mary blev overfaldet af en gruppe mænd, der forsøgte at voldtage hende.

”Jeg blev så bange, at jeg ikke kunne bevæge mig. Heldigvis hjalp de andre kvinder mig, og det lykkedes dem at redde mig”, husker Mary, der i dag bor sammen med sine to brødre i en flygtningelejr i det nordlige Uganda.

Vold som våben
Mary Akujo er ikke alene i lejren. Den voldsomme borgerkrig i Sydsudan har sendt over 1,3 millioner mennesker på flugt til Uganda, og 86 procent af flygtningene er børn og kvinder. Mange af dem har oplevelser, der minder om Marys.

”Voldtægt er blevet et hyppigt anvendt våben, og når børn og kvinder ankommer til flygtningelejrene i det nordlige Uganda, er de ofte dybt traumatiserede. Mange har været udsat for seksuelle overgreb, er blevet gravide, smittet med HIV eller andre sygdomme, og langt de fleste har været vidne til, at deres familie og venner er blevet udsat for grusomheder ”, forklarer CARE Danmarks projektansvarlige Marie Ildvedsen.

Hjem er mere end blot fire vægge
Med penge fra Danmarks Indsamling vil CARE Danmark hjælpe disse børn og kvinder med at skabe sig et trygt og sikkert hjem i flygtningelejren i Uganda.

”Vi giver dem først og fremmest et hus, som de får hjælp til at bygge. Men et hjem er langt mere end blot fire vægge, det er også følelsen af at være hjemme, at være tryg og i sikkerhed”, siger Marie Ildvedsen.

Derfor sørger projektet for, at sagsbehandlere og sundhedspersonale bliver uddannet til at hjælpe ofre for kønsbaseret vold og overgreb og eksempelvis give voldtægtsofre medicin, der kan forebygge HIV.

Sikkerhed i lejren
For at skabe sikkerhed og tryghed for beboerne sørger projektet også for, at der bliver dannet et sikkerheds-team, der kan patruljere i lejren. Teamet består af frivillige mænd og kvinder fra lejren, der alle bliver undervist i at indgå i et sikkerhedsteam. Teamet får særligt udstyr og er med til at sikre, at alle kan færdes trygt døgnet rundt.

Derudover bliver 20 frivillige beboere udvalgt til gennemgå et læringsforløb, så de efterfølgende kan gennemføre oplysningskampagner og aktiviteter, der kan sprede viden om kønsbaseret vold.

Ikke bange længere
Da Mary Akujo ankom til flygtningelejren, deltog hun i et CARE-foredrag om kønsbaseret vold og overgreb.

”Jeg fandt ud af, hvor vigtigt det var at få bearbejdet mine oplevelser, og derfor tog jeg fat i en af CAREs frivillige og fortalte, hvad jeg havde oplevet. Jeg fik hjælp og rådgivning, og i dag er jeg ikke længere bange for mænd eller for at gå alene”, fortæller Mary Akujo, der i dag selv er aktiv i en af de grupper i lejren, der oplyser om kønsbaseret vold.

PRESSEKONTAKT

 

Ida Maria Just
Pressekonsulent
Mobil: 53 72 72 43

ijust@care.dk