Grønne løsninger er også for verdens fattige - CARE

Grønne løsninger er også for verdens fattige

Lagt på 4. april 2018 af Mads Pedersen

Mariam Erick har ikke længere vejrtrækningsproblemer. Det nye komfur bruger langt mindre brænde og laver langt mindre røg, end de bål, hun tidligere brugte til madlavning.

Klimavenlige solcelleanlæg og komfurer gør nu en forskel for fattige mennesker i Tanzanias små landsbyer. CAREs stærke netværk af spare-låne-grupper sikrer, at de grønne løsninger endelig kan komme helt derud, hvor behovet er størst.

Duften af aftensmad siver op fra gryden på 34-årige Mariam Ericks komfur. En krydret gryderet står og simrer. Den passer sig selv. Hun hørte om muligheden for at købe et de klimavenlige komfurer gennem sin sparelåne-gruppe og valgte at slå til. Komfuret har en masse fordele:

”Der er stor forskel på at lave mad over bål og på mit nye komfur. Det er ikke kun hurtigere og nemmere, jeg kan også mærke stor forskel i mit bryst. Jeg kan nemmere trække vejret, når jeg
laver mad, da komfuret ryger meget mindre end et bål,” fortæller Mariam Erick, mor til fire børn.

Et stærkt netværk skaber muligheder
Biokomfuret er blot en af de smarte og klimavenlige løsninger, der kan hjælpe verdens fattige. Den helt store udfordring er ofte at få de grønne løsninger helt derud i de små landsbyer, hvor
behovet er størst. Den udfordring kan CAREs spare-låne-grupper være med til at løse, fortæller Morten Fauerby Thomsen, programkoordinator i CARE Danmark:

”CARE har i mere end 25 år haft stor succes med spare-låne-grupper, og nu kaster de endnu flere succeshistorier og muligheder af sig. På grund af det store netværk, der er blevet skabt, kan vi udnytte grupperne til at skabe forbindelse mellem producent, sælger og marked.”

Gennem CAREs spare-låne-grupper kan virksomheder få deres grønne og klimavenlige løsninger helt ud i landsbyerne, hvor der er behov for moderne løsninger til at sætte gang i udviklingen. Det kan være komfurer som Mariam Ericks eller moderne solcellepaneler og -lamper, fortæller Morten Fauerby Thomsen:

”Men det er vigtigt, at CARE ikke bliver en markedsspiller, for så ville projektet ikke være bæredygtigt. Vi sørger for, at de kvinder, der går med en sælgerdrøm i maven, får mulighed for at udleve den.”

”Her er en forretningsidé og mulighed for at skabe sig en omsætning. Hvis de griber den, etablerer vi kontakten mellem sælgeren og producenten og hjælper dem med at starte forretningen.”

Mariams grønne drømme
Tilbage i hytten hos Mariam Erick har hele familien fået et bedre indeklima med langt mindre røg. Men det giver også Mariam Erick overskud til at drømme videre:

”På sigt drømmer jeg om at købe et endnu større komfur, så kan jeg nemlig forberede og tilberede morgenmad, frokost og aftensmad på én gang. Det vil spare mig tid i dagligdagen, og så vil jeg kunne bruge flere timer på at tage ud til nye kunder og sælge foder til deres dyr, så jeg kan tjene flere penge.”

PRESSEKONTAKT

 

Ida Maria Just
Pressekonsulent
Mobil: 53 72 72 43

ijust@care.dk