Ghana: Langsigtet udvikling, der sikrer alle ret til mad - CARE

Ghana

Storstjælende tømmerfirma får sparket af landsby

emanuel-gyimah-18_ghana

Emanuel Gyimahre og de øvrige indbyggere i landsbyen Gyasikrom i det vestlige Ghana stod sammen og lavede en vedblokade, så et tømmerfirma måtte stoppe deres plyndring af skoven.
Foto: Nikolaj Houmann Mortensen, CARE Danmark

Ghana er på mange måder en solstrålehistorie i Afrika. Demokratiet er ved at slå rod. Den økonomiske vækst er forholdsvis stabil, og alle håber, at nye fund af guld og olie i undergrunden kan styrke landets udvikling. Men der er også bekymring for, at de nye indtægter vil betyde mere korruption og på lang sigt underminere demokratiet.

Over 70 procent af landets befolkning er direkte afhængige af naturens ressourcer til deres daglige forsyninger af mad, vand, energi og medicin. Men regeringen har ikke altid øje for de fattiges særlige behov og rettigheder.

Der bliver drevet rovdrift på mange naturressourcer som for eksempel tømmer, og det går ud over lokalbefolkningen og deres indtægter.

Klimaforandringer rammer hårdt

Det nordlige Ghana skiller sig, med sit tørre klima, ud ved at være landets fattige baggård. Og klimaet forandrer sig mærkbart, hvilket kun gør situationen værre. Over de sidste 30 år er den gennemsnitlige temperatur steget med én grad, mens regnmængden er faldet med 20 procent i den samme periode. Det går hårdt ud over udbyttet fra de små landbrug.

CARE Danmark i Ghana

CARE Danmarks projekter i Ghana fokuserer på at forbedre vilkårene for fattige kvinder, mænd og unge, som er afhængige af naturen i savanneområdet i det nordlige Ghana og skovområdet i den sydvestlige del af landet. CARE samarbejder med de lokale organisationer om at forbedre levevilkårene på landet.

Med erfaringerne fra projekterne, forsøger CARE også at påvirke, hvordan myndighederne administrerer ressourcerne og få indflydelse på landets love og politikker, som folk på landet er underlagt.

 

Vil du vide mere om CARE Danmarks arbejde i Ghana, er du velkommen til at kontakte programkoordinator Rolf Hernøe

Læs mere om, hvordan CARE Danmark arbejder

Forests for all

LANDEFAKTA

Indbyggertal: 25,9 millioner
Forventet levealder: 61,1 år
Kan læse og skrive: 71,5 %
Adgang til drikkevand: 82 %
BNP per indbygger: US$ 3.368
Børnedødelighed: 50 per 1.000 levendefødte børn
Mødredødelighed: 350 per 100.000 levendefødte børn
Hiv-smittede: 1,4 %

Kilde: UNDP

Kontakt

RolfH

Rolf Hernø
Programkoordinator for Ghana
Tlf: 35 200 100

rhernoe@care.dk