Nye kartofler giver mad på bordet

icon_marked_120X120_trans0%

Siden Hannah Mwangi kom med i Coops og CARE Danmarks Kilimo Biashara-projekt i Kenya, er hun begyndt at plante en ny slags kartofler. Det har fordoblet udbyttet på hendes mark.

Af Mette Noppenau


”Den er større og smager bedre – men man skal sørge for at høste den i tide, ellers smager den ikke godt,” lyder Hannah Mwangis dom over den nye kartoffel, som hun er begyndt at dyrke på sine marker i landdistriktet Kinangop i Kenya.

Hun rækker hånden frem og viser den nye kartoffel, som har erstattet den gamle sort, som hun tidligere dyrkede. Det er gennem Coops og CARE Danmarks partnerskabsprojekt Kilimo Biashara, Hannah Mwangi og de andre småbønder i projektet er blevet introduceret til nye typer afgrøder, som kan sælges på det internationale marked.

Det betyder, at kartoflen ikke alene er større og smager bedre, den giver også flere penge i tegnebogen til Hannah Mwangi, som hun kan investere i sit landbrug:

”Jeg får dobbelt så meget ud af mine nye
kartoffelplanter,” lyder den kontante udregning
fra den storsmilende kartoffelavler.

Effektive afgrøder og landbrugsmetoder
Hannah Mwangi har i dag mere overskud i hverdagen.
Hannah Mwangi har i dag
mere overskud i hverdagen.

Ud over nye typer grøntsager, som passer bedre til klima og jordforhold i området, hvor Kilimo Biashara-bønderne avler blandt andet kål, ærter, bønner og babymajs, får de også undervisning.

De lærer om mere effektivt udstyr, som forbedrer deres evner som bønder. Og om hvordan de løbende passer deres grøntsager, vander og høster til tiden, så de får mest muligt ud af hver enkelt plante.

”Den nye viden har været gavnlig for mig. Før tænkte jeg ikke så meget over det, men jeg kan jo se, at den rette teknik betyder, at jeg får flere, større og bedre grøntsager ud af mit arbejde,” fortæller Hannah Mwangi.

Læs mere om Kilimo Biashara

Andre metoder til at sikre retten til mad
icon_KLIMA_T_120X120_trans0% icon_JORD_T_120X120_trans0% icon_PLATE_T_120X120_trans0%