infografik klima
footer-image.png

Klimaforandringer påvirker ikke hele kloden ens. Både på grund af den komplekse måde, Jordens klima hænger sammen, og fordi verdens lande har meget forskellige forudsætninger for at håndtere klimakrisen, så rammer konsekvenserne ved klimaforandringerne hårdest i verdens fattigste lande i særligt Afrika, Latinamerika og Sydøstasien. Det er altså mennesker i de lande, der har bidraget mindst til problemet og har mindst at stå imod krisen med, der bærer den tungeste byrde i klimakrisen.

CO2-indhold i atmosfæren er steget markant siden 1960'erne. Vores livsstil medfører, at vi udleder mere CO2. Vi spiser mere kød, kører bil, rejser, og vi har brug for mere energi som kul, gas og olie. Det, som synes at værende naturligt for vores livsstil, var for bare 50 år siden slet ikke en mulighed. Det var højtideligt at køre i bil, og mange havde slet ikke været i udlandet. Vores moderne livsstil kræver ekstra fra klimaet. 

Stigende CO2 i atmosfæren fra 1960
Kilde: NOAA GML DATA

Vidste du at...

  • Når temperaturerne stiger, stiger risikoen for tørkeperioder, oversvømmelser, fødevareusikkerhed, vandmangel og ekstreme vejrfænomener, især i de tropiske og subtropiske regioner.
  • I Danmark vil vi eksempelvis se flere voldsomme skybrud og tørre somre.
  • Landbruget i Indiens kornkammer omkring Ganges er stærkt afhængigt af smeltevandet fra Himalaya.
  • FN forudser 140 millioner klimafordrevne om året i 2050.
  • Allerede nu er der tre gange så mange mennesker, der bliver fordrevet af klimaforandringer og ekstremt vejr end af krig og konflikt.